18 Aralık 2009 Cuma

Bulaşıcı değil, dışlamayın


Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Serap Öztürkcan, bulaşıcı özellik göstermeyen sedef hastalığına karşı toplumun ön yargılı yaklaşımının, sedef hastalarını olumsuz etkilediğini söyledi.

Prof. Dr. Öztürkcan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ismini vücutta görülen sedef renkli kabuk ve döküntülerden alan sedef hastalığının toplumda görülme sıklığının yüzde 1 ile 3 arasında değiştiğini anlattı.

Hastalık nedeniyle oluşan kızarıklar üzerinde meydana gelen kepekli döküntülerin saçlı deri, diz, dirsek, avuç içi, ayaklar başta olmak üzere vücut genelinde görülebildiğini vurgulayan Prof. Dr. Öztürkcan, ''Bazı durumlarda hastalığa eklem bulguları eşlik edebiliyor. Bu gibi durumlar da yaşamı iyice çekilmez hale getiriyor. Yaşam kalitesini bozuyor'' dedi.

Toplumda yaygın görülen sedef hastalığının bulaşıcı olmadığını vurgulayan Öztürkcan, şöyle konuştu:

''Sedef hastalığı, bulaşıcı özellik göstermemesine karşın, hastalara nedense bulaşıcıymış gibi yaklaşılıyor. Bu nedenle de hastaların psikolojisi bozuluyor. İnsanların tepkisi, sedef hastalarının daha çok içe dönmesine, sosyal ilişkilerini kısıtlamasına neden oluyor. Sedef hastalarının yaşam kalitesi de bu şekilde daha çok bozuluyor. Sedef, bulaşıcı olmayan bir hastalık ama toplumun, bulaşıcı olduğu düşüncesiyle yaklaşması hastaları olumsuz yönde etkiliyor.''

Öztürkcan, sedef hastalarının toplumdan dışlanmamasının, bilinç düzeyinin artmasına bağlı olduğuna dikkati çekerek, bu nedenle hastaların sosyal dayanışma içinde olmaları ve hastalık konusunda bilinç düzeyinin artmasını sağlamak amacıyla Manisa Sedef Hastalığı Derneğini kurduklarını söyledi. Avrupa'da sedef hastalığı konusunda pek çok dernek bulunduğunu, ortak sorunlara sahip hastaların bir araya gelip, sosyal faaliyetler gerçekleştirdiğini ifade eden Prof. Dr. Öztürkcan, kendilerinin de dernek olarak benzer etkinlikleri hayata geçireceklerini vurguladı.

Manisa Sedef Hastalığı Derneği'nin Türkiye'de hastalığa ilişkin il bazında kurulmuş ilk dernek olduğunu hatırlatan Öztürkcan, ''Eğitim toplantıları, sosyal etkinlikler ve daha birçok paylaşımın düzenleneceği derneğin kapısı, tüm Türkiye'den sedef hastalarına açık'' diye konuştu.

STRES SEDEFİ DE VURUYOR

Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serap Öztürkcan, genetik bir rahatsızlık olan sedef hastalığının seyrinde çeşitli dış etkenlerin de rolü olduğunu belirtti.

Stresin, hastalık üzerinde yoğun etkisi bulunduğunu vurgulayan Prof. Dr. Öztürkcan, şunları kaydetti:

''Bazı ilaçlar, iltihabi durumlar sedef hastalığını artırabiliyor ya da ortaya çıkmasına neden olabiliyor. Çocuklarda üst solunum yolu enfeksiyonu, hastalığın ortaya çıkmasına neden olabiliyor. Stres en önemli faktörler arasında. Hastalık stresle ortaya çıkabiliyor ya da stresle alevlenebiliyor. Yakın zamana kadar sedef hastalığının sadece deriyle ilgili bir hastalık olduğu söyleniyordu. Ancak artık yaşamın diğer alanlarında da etkileri olduğu biliniyor. Genetik olarak geçen sedef hastalığı, çeşitli dış faktörlerin etkisiyle ortaya çıkıyor. Henüz kesin bir tedavisi yok. Ancak her geçen gün çok daha etkili ilaçlarla çalışılıyor. Şu anda elimizde hastalarımızı memnun edecek düzeyde gerçekten önemli ilaçlar var. Hasta gerçekten rahatlıyor ve uzun bir dönem döküntüler ve ağrılar olmadan rahat bir şekilde hayatını sürdürebiliyor.''

AA

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder