21 Ocak 2010 Perşembe

Sağlıklı kalbin 7 sırrı

Amerikan Kalp Derneği, internet sitesinde sağlıklı kalp için gereken 7 faktörü açıkladı.


Buna göre sigarayı bırakarak, sağlıklı beslenip, tansiyon ve kolesterol seviyelerini kontrol altında tutarak uzun ve sağlıklı yaşamak mümkün. Milliyet'in haberine göre, derneğin internet sitesinde ayrıca, kullanıcıların kalp sağlıklarının ne durumda olduğunu görebilecekleri bir test de yayımlandı. Dernek, birçok insanın sağlığını olduğundan daha iyi sandığını, araştırmaların kalbini sağlıklı sanan Amerikalıların yüzde 54’ünün kalp krizi riskine sahip olduğunu gösterdiğini belirtti.

Derneğin başkanı Dr. Clyde Yancy, sitedeki tavsiyelere uyan 50 yaşındaki çoğu insanın kalp-damar hastalığı geçirmeksizin 40 yıl daha yaşayabileceğini ifade etti.

Amerikan Kalp Derneği’ne göre uzun ve sağlıklı yaşamak isteyenlerde bulunması gereken 7 özellik şöyle:
* Hiç sigara içmemiş olmak veya sigarayı en az 1 yıl önce bırakmış olmak.
* Vücut kütle endeksinin 25’in altında olması. (Vücut kütle endeksi, boy uzunluğunun metre olarak karesini alıp, ağırlığın bu sayıya bölünmesiyle hesaplanıyor)
* Haftada ortalama en az 150 dakika hafif veya 75 dakika ağır egzersiz yapmak.
* Şu beslenme tavsiyelerinden en az 4’ünü yerine getirmek: Günde 4 defa yarım kâse meyve veya sebze yemek, haftada 100 gram balık tüketmek, haftada 1 litreden fazla şekerle tatlandırılmış içecek içmemek, günde 3 kere veya daha fazla zengin lifli tam tahıl yemek, günde 1.500 miligramdan az tuz tüketmek.
* Toplam kolesterolün 200’ün altında olması.
* Tansiyonun 120/80’in altında olması.
* Açlık kan şekerinin 100’ün altında olması

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder